4. SUSRETI KONZERVATORA-RESTAURATORA ARHIVSKOG GRADIVA I KNJIŽNIČNE GRAĐE TE UMJETNINA NA PAPIRU


Znanstveno-stručni skup

Mjesto održavanja: Državni arhiv u Rijeci
Datum/trajanje: 08. - 09. 11. 2023.


Državni arhiv u Rijeci u suradnji s Hrvatskim državnim arhivom i Sveučilištem u Dubrovniku organizira četvrti po redu znanstveno-stručni skup koji okuplja konzervatore-restauratore i ostale stručnjake koji se bave zaštitom arhivskog gradiva i knjižnične građe te umjetnina na papiru.

U Državnom arhivu u Rijeci 2017. godine održano je 1. savjetovanje iz konzervacije-restauracije papirnog i knjižnog gradiva. Savjetovanje je izazvalo veliki interes profesionalne javnosti te se nastavilo održavati narednih godina, u organizaciji Hrvatskog državnog arhiva u Zagrebu 2018. godine te Znanstvene knjižnice u Dubrovniku 2021. godine. Namjera je organizatora, nakon pauze uzrokovane globalnom pandemijom, u studenom ove godine ponovno u Rijeci uživo okupiti stručnjake zaposlene u arhivima, knjižnicama, muzejima, restauratorskim zavodima, sveučilištima i srodnim ustanovama iz Hrvatske i inozemstva koji se bave zaštitom takve vrste kulturne baštine.

Ciljevi znanstveno-stručnog skupa su razmjena znanja i iskustava, predstavljanje projekata i primjera dobre prakse, ukazivanje na izazove i probleme kojima se susrećemo, u svrhu unaprjeđenja konzervatorsko-restauratorske djelatnosti, kao i približavanje rada konzervatora-restauratora drugim stručnjacima. Namjera je analizirati i moguće modele suradnje između različitih baštinskih ustanova, visokoškolskih obrazovnih ustanova te imatelja gradiva radi cjelovite zaštite.


U radu znanstveno-stručnog skupa možete sudjelovati: usmenim izlaganjem, posterom, video prezentacijom ili kao sudionik bez izlaganja/postera. Sudjelovanje je besplatno.


Prijedlozi izlaganja ili postera u formi kratkog sažetka primarno bi trebali biti usmjereni na sljedeće teme:

1. Konzervatorsko-restauratorski projekti (realizirani projekti, projekti u tijeku i ideje za budućnost; primjena i unaprjeđenje tradicionalnih tretmana i metoda, novi materijali; napredak i uloga novih tehnologija u konzervatorsko-restauratorskoj djelatnosti; primjeri dobre prakse; neuspjeli tretmani i naučene lekcije; nove strategije rada i sl.);

2. Projekti preventivne zaštite (zaštita, pohrana i izlaganje arhivskog gradiva i knjižnične građe te umjetnina na papiru; zaštitno snimanje);

3. Izvještaji o stručnom usavršavanju, stručnoj međuinstitucionalnoj suradnji i sl.;

4. Interdisciplinarnost - suradnja sa stručnjacima iz drugih područja znanosti i umjetnosti u svrhu očuvanja kulturne baštine;

5. Stručna terminologija u području konzervatorsko-restauratorske djelatnosti arhivskog i knjižničnog gradiva te umjetnina na papiru.Upute za prijavu sažetka:

Sažetak izlaganja (koji uključuje glavnu temu, ciljeve, opis i rezultate rada) ili sažetak postera s kratkim opisom sadržaja rada treba dostaviti najkasnije do 1. svibnja 2023. godine. Tekst treba sadržavati minimalno 800 te maksimalno 1000 znakova s razmakom (uključujući naslov, ime i prezime autora, koautora i sudionika, te ustanovu).

Upute za pripremu postera:

Poster treba biti dimenzija: širina 700 mm x visina 1000 mm (standardni B1 format).

Poster uz kratki opis sadržaja rada treba sadržavati i sljedeće podatke: naslov rada, ime i prezime autora, koautora i sudionika, te ustanovu.Ovdje možete preuzeti Obrazac za prijavu. Ispunjenu prijavnicu molimo pošaljite na adresu restauracija@riarhiv.hr ili iva.gobic.vitolovic@riarhiv.hr s naznakom Prijava za sudjelovanje na 4. Susretima konzervatora-restauratora.

Obavijest o prihvaćanju Vašeg predavanja ili postera bit će poslana na Vašu e-mail adresu. Svi prihvaćeni radovi bit će predstavljeni u Knjižici sažetaka i dostupni svim sudionicima.

Program znanstveno-stručnog skupa objavit ćemo ovdje nakon što završe prijave. Sve informacije nalaziti će se na ovim stranicama, a ukoliko imate dodatna pitanja molimo kontaktirajte organizatore na e-mail adresu restauracija@riarhiv.hr ili iva.gobic.vitolovic@riarhiv.hr.Važni datumi:

Zaprimanje sažetaka – 1. svibanj 2023.

Obavijest o prihvaćanju sažetaka – 1. srpanj 2023.

Zaprimanje proširenog sažetka za objavu u Knjižici sažetaka – 1. rujan 2023.

Registracija/prijava za sudjelovanje na znanstveno-stručnom skupu – 15. listopad 2023.

Održavanje skupa – 08. i 09. studenog 2023.Broj sudionika znanstveno-stručnog skupa je ograničen zbog broja mjesta u dvorani, stoga pošaljite svoje prijave što ranije.


Program se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske


Radujemo se Vašemu odazivu!